דילוג לתוכן
  • דף הבית
  • פוסטים אחרונים
  • תגיות
  • פופולרי
  • משתמשים
כיווץ
logo
  1. דף הבית
  2. מעשה ידינו – שיתוף פרויקטים ויצירות
  3. אדניות למרפסת
התוכן בפורום נכתב ע"י המשתמשים ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.
כל פעולה שתבוצע על סמך הנכתב כאן היא באחריות המשתמש בלבד ויש להפעיל תמיד שיקול דעת.
⚠️ שימו לב! על פי חוק - בעבודות חשמל וגז חובה להיעזר בבעל מקצוע מוסמך.

אדניות למרפסת

מתוזמן נעוץ נעול הועבר מעשה ידינו – שיתוף פרויקטים ויצירות
4 פוסטים 2 כותבים 115 צפיות 2 עוקבים
  • מהישן לחדש
  • מהחדש לישן
  • הכי הרבה הצבעות
תגובה
  • תגובה כנושא
התחברו כדי לפרסם תגובה
נושא זה נמחק. רק משתמשים עם הרשאות מתאימות יוכלו לצפות בו.
  • ב מנותק
    ב מנותק
    בומבה
    כתב נערך לאחרונה על ידי

תחילה אקבע תודה ל@admin שעמל לפתח את הפורום על הצד הטוב ביותר.
    תודה על זה ועל הפוסטים והרעיונות היעילים.

היום אשתף אתכם בתהליך בניית אדניות למרפסת.
    את האדניות ניתן לבנות כל גודל ורוחב שרוצים, אני רק מסביר את העיקרון והדרך בה אני בניתי.

תחילה תמונות:
    צילום מסך 2026-02-26 213230.png צילום מסך 2026-02-26 213237.png צילום מסך 2026-02-26 212028.png צילום מסך 2026-02-26 212036.png

אני בניתי את האדניות האלו ע"מ שיהוו חוצץ בין המרפסת למעקה, גדר חיה.
    היות והמרפסת נבנתה ללא גדר או מוזאיקה בצד של המעקה אלא מעקה מקו הרצפה.

בעזרת ד' אחרי שבת אפרט על התהליך.

ז תגובה 1 תגובה אחרונה
    8
    • ב בומבה

תחילה אקבע תודה ל@admin שעמל לפתח את הפורום על הצד הטוב ביותר.
      תודה על זה ועל הפוסטים והרעיונות היעילים.

היום אשתף אתכם בתהליך בניית אדניות למרפסת.
      את האדניות ניתן לבנות כל גודל ורוחב שרוצים, אני רק מסביר את העיקרון והדרך בה אני בניתי.

תחילה תמונות:
      צילום מסך 2026-02-26 213230.png צילום מסך 2026-02-26 213237.png צילום מסך 2026-02-26 212028.png צילום מסך 2026-02-26 212036.png

אני בניתי את האדניות האלו ע"מ שיהוו חוצץ בין המרפסת למעקה, גדר חיה.
      היות והמרפסת נבנתה ללא גדר או מוזאיקה בצד של המעקה אלא מעקה מקו הרצפה.

בעזרת ד' אחרי שבת אפרט על התהליך.

ז מנותק
      ז מנותק
      זוג ידיים ימניות
      כתב נערך לאחרונה על ידי

@בומבה מצפים בכליון עיניים................

תעסוקה לזמן מלחמה.....

תגובה 1 תגובה אחרונה
      2
      • ב מנותק
        ב מנותק
        בומבה
        כתב נערך לאחרונה על ידי בומבה

סליחה על העיכוב...

ובכן -
        אני אחלק את התהליך ל-2 חלקים.
        חלק 1: בניית האדנית - הכנת מיכל או ארגז בצורה די פשוטה.
        חלק 2: התאמת האדנית לייעודה - צמחיה.

חלק 1 - בניית האדנית:
        ישנם הרבה דרכים להגיע למבנה הזה, אני אפרט איך אני עשיתי.

הגדלים שלי הם:
        0.5 גובה
        1 אורך
        0.20 עומק

(הבהרה: האדניות שלי לא יועדו לעמוד בתוך נישה מצומצמת ומוגבלת. כך שלא דייקתי בחישוב המידות, ובהחלט יתכן שבסוף העומק יצא לי 0.24 מבחוץ. וכנ"ל הגובה והאורך...)

לצורך האדנית השתמשתי בשני סוגי לייסטים (קורות).
        4\4 (להלן: לייסט)
        צילום מסך 2026-03-08 193321.png

2\10 (להלן: קורה)
        צילום מסך 2026-03-08 193358.png

(בזוויות ובחלק העליון - לאסטטיקה - השתמשתי בסרגלים מעץ - פירוט בהמשך)

יש לצבוע את כל העץ בצבע לעץ שמגן מפני שמש וגשם.
        חובה 2 ידיים (2 שכבות), הייתי ממליץ פעם אחת אחרי כל החיתוכים והמידות, ופעם שניה אחרי כל ההרכבה.

תחילה בניתי מהלייסטים מבנה של האות ח' עם רגליים ארוכות.
        כלומר, שני לייסטים בגובה 0.5 שמחוברים האחד לשני בחלק הכי תחתון שלהם בלייסט באורך 0.12.
        סה"כ מידתו: רוחב 0.20 (12 סנטי' + 4 סנטי' עובי כל לייסט משני הצדדים).
        גובה 0.50
        כסדר הזה פעם שניה על מנת לקבל עוד מבנה כזה.
        27f8de72-c72c-4667-b001-f04594f7cb52-image.png

כעת ניגשים לטפל בקורות (2\10 - זוכרים, נכון?)
        10 חתיכות של 25 סנטי'.
        מחברים אותם על המבנה שיצרנו קודם.
        5 לכל מבנה.
        חתיכה אחת הכי צמודה ללמטה (היכן ששני הרגליים של ה-ח' מחוברים אחד לשני) ואז לעלות ללמעלה עם עוד חתיכה ואח"כ שוב - סה"כ 5 חתיכות.
        002e98c1-3dac-49c0-90b6-c819862cc165-image.png

כדי ליצור קו נקי ויפה לעין - יצרתי רווח שוה בין כל הקורות ע"י בורג שהונח בין הקורות בזמן ההברגה. (כלומר, הברגתי את הקורה הראשונה הכי למטה, הנחתי את החתיכה הבאה שאמורה להיות מעליה, ובין החתיכה הזו לחתיכה הקודמת תחבתי בורג (לא להבריג, רק להניח.) והצמדתי והברגתי - וחוזר חלילה בכל החתיכות.
        (המרווח הזה גורם שחתיכה הכי עליונה תציץ ותעדוף מעל הלייסט העומד בכמה סנטי' - לא נורא... ואם זה חשוב - אפשר לחשב מראש את אורך הלייסט בהתאם)

דוקטרינת החיבורים וההברגות ראויה למאמר בפני עצמו - כעת אפרט בקצרה איך החיבור נעשה.
        שימוש בברגים תואמים למידות (עובי 2 סנטי' של הקורה + 4 של הלייסט. הבורג צריך לעבור את כל הקורה ולהיכנס משמעותית ללייסט מבלי לעבור אותו).
        קדיחה מראש של חור בגודל של 1 מ"מ פחות מעובי הבורג.
        החור צריך להיות ממוקם בהתאם (במקרה שלי הקורות מחוברות ללייסט בעובי 4 סנטי', אז קדחתי את החורים במרחק 2 סנטי' מהקצה של הקורה (כדי שהברגים יהיו באמצע הלייסט) אחד בחלק העליון של הקורה ואחד בחלק התחתון)
        צילום מסך 2026-03-08 193653.png

טיפ: תיצרו לעצמכם סרגל. קחו חתיכה אחת של קורה, אפי' קטנה ממש, אפי' באורך כמה סנטימטרים, העיקר שיהיה בה גובה 10 סנטי'.
        תמדדו במדויק 2 סנטי' מהקצה. ותקדחו שני חורים, אחד בחלק העליון ואחד בחלק התחתון (גם פה יש ליצור מרחק שווה, נגיד 2 סנטי' מרחק מלמעלה ו-2 סנטי' מרחק מלמטה)
        תיצרו באותו סרגל גם חורים במרחק 4 סנטי' מהקצה - עבור הקורות אורך של האדנית (כפי שתראו בהמשך)
        זהו. כעת יש לכם מידה מדויקת בהתאמה עבור שני סוגי הקורות (אורך ורוחב), תעברו איתה על כל הקורות ותצמידו אותה לקצה ותיכנסו עם המקדחה בהתאם למרחק הנדרש.

כעת יש בידינו שני חתיכות זהות, שכל אחת מהם מורכבת מהאות ח' מלייסטים - מחופה מצד אחד בקורות 2\10

עכשיו ניגש לקורות אורך שמחברות וקושרות את שני המבנים שנוצרו קודם.
        10 חתיכות באורך מטר כל אחת, מוברגות בקו שווה לקורות רוחב שכבר הוברגו.
        שימו לב שבקורות אורך המרחק של החורים מקצה הקורה צריך להיות 4 סנטי'. היות ועובי הקורות רוחב הוא 2 סנטי' + שני סנטי' כדי שהחור יהיה באמצע הלייסט.

עכשיו נסגור את התיבה מצידה התחתון.
        (הצד התחתון הוא הצד של החיבור בין שני הלייסטים)
        שני קורות באורך 1 מטר יבצעו את העבודה בצורה טובה.
        הברגות בשני קצוות הקורות לחיבור של שני הלייסטים (הגג של ה-ח' או הרצפה של ה-ח' ההפוכה).
        ba62e7fc-23d7-4eeb-9340-20873e0bdfee-image.png

זהו.
        עכשיו בידינו מבנה של תיבה בצורה מושלמת.

חלק 2 - התאמת האדנית
        אדנית חייבת להיות מנוקזת בצורה טובה כדי למנוע ריקבון בשורשים.
        ישנם שני שיטות עיקריות לנקז אדניות מהסוג הזה.

1. חורים בתחתית האדנית - בשעת ההשקיה המים יצאו ויטפטפו ויתפשטו ע"פ כל המרחב. מדובר במים מאד מלוכלכים ומלכלכים - תתחשבו בזה.
        2. ניקוז עם צינור - יוצרים חור עגול בתחתית האדנית (או ממש בקרקעית - במקרה שהאדנית לא יושבת ממש על הריצפה אלא מוגבהת עם עמודים - לא במקרה שלנו. או בדופן הצדדית של האדנית בחלק הכי תחתון) ובחור מחברים "אטם יציאה" שמתחבר הלאה לצנרת שתעביר את הנוזלים להיכן שנרצה.
          החור חייב להיות בהתאם למידת ה"מחברים" וה"אטמים".
          ובפתח היציאה חייב להיות משהו שימנע מחצץ וחול לברוח לניקוז, אפשר לעשות את זה ע"י אטם גומי מיוחד שאוטם את כל החור ומנקבים בו חורים קטנים.

לי הכי התאים הניקוז הראשון והפשוט - חור רגיל בתחתית האדנית.
        בקצה האחורי של האדנית (זאת אומרת בקרקעית האדנית בחלק שהכי רחוק ממני ופונה לחוץ) חתכתי עם ג'קסו רצועה של 2 סנטי' כמעט לכל אורך האדנית (למעט כ-5 סנטי' מכל צד).
        נוצר לי ניקוז ברוחב 2 סנטי' לכל אורך האדנית.

היות ובאדנית יש אדמה ולחות של מים - חייבים להגן על העץ של האדנית כדי שלא ינזק מהרטיבות.
        לשם כך הלכתי לטמבוריה הקרובה וקניתי ניילון קריסטלי שקוף.
        ישנם הרבה עוביים, אין צורך בהכי עבה כי הוא לא יהיה גמיש להיכנס בנוחות לאדנית, אבל גם לא הכי דק שלא יקרע בכל תנועה לא נכונה.
        בקיצור - כמו תמיד - ממוצע...

לפני שקונים צריך לחשבן את המידה.
        לצורך הענין - אני הייתי זקוק למידה של 1.5 על 2.2 (להלן החישוב: גובה + גובה + רוחב =1.2 והוספתי קצת לרזרבה. גובה + גובה + אורך = 2 מטר והוספתי קצת לרזרבה)

מכניסים את הניילון בזהירות לתוך האדנית, ממקמים אותו בהתאמה כמה שניתן וממלאים את כולו במים.
        המים יגרמו לניילון להתיישב טוב בתוך האדנית.
        כעת מכניסים יד עם סכין - ופותחים את הפתח של הניקוז.
        במקרה שלנו חרצתי את כל אורך הניקוז שעשיתי.
        המים מתרוקנים.
        עכשיו לקחתי מהדק סיכות קיר. והידקתי את הניילון לאדנית בכמה נקודות נבחרות.
        שימו לב שיש עודפים וקיפולים בפינות של הניילון, מהדקים את הכל בצורה יפה לעץ.
        העדיפות היא להדק רק בחלק העליון של האדנית כי בחלקים התחתונים המים יכולים לחדור מהחורים של ההידוקים.
        אני לקחתי את הניילון וקיפלתי אותו לראש האדנית, כאילו הניילון גם השתפל החוצה מהאדנית והידקתי מלמעלה בראש הקורות.
        כעת לוקחים סכין יפני וחותכים את כל השאריות וה"שוונצים".

האדנית מוכנה לאיכלוס
        נשאר רק קצת אסטטיקה:
        לזוויות (כי החיתוכים והחיבורים של הקורות לא יוצאים פיקס בזוויות) אפשר לקנות סרגל זוויתי מעץ.
        צילום מסך 2026-03-08 194715.png

קיים גם במחסני עץ וגם במעט טמבוריות.
        ולחלק העליון של האדנית חיברתי סרגל מעץ ישר (לא זווית - שלבניה בלע"ז) כדי לתת סיומת יפה.
        צילום מסך 2026-03-08 194652.png

שאר המלאכה - מקומה בפורום שתילה וגינון...

עד כאן.
        אם לא הבנתם משהו.
        או שהבנתם יותר מדי...
        תכתבו לי בתגובות.
        תודה שהייתם איתי.

ז תגובה 1 תגובה אחרונה
        5
        • ב בומבה

סליחה על העיכוב...

ובכן -
          אני אחלק את התהליך ל-2 חלקים.
          חלק 1: בניית האדנית - הכנת מיכל או ארגז בצורה די פשוטה.
          חלק 2: התאמת האדנית לייעודה - צמחיה.

חלק 1 - בניית האדנית:
          ישנם הרבה דרכים להגיע למבנה הזה, אני אפרט איך אני עשיתי.

הגדלים שלי הם:
          0.5 גובה
          1 אורך
          0.20 עומק

(הבהרה: האדניות שלי לא יועדו לעמוד בתוך נישה מצומצמת ומוגבלת. כך שלא דייקתי בחישוב המידות, ובהחלט יתכן שבסוף העומק יצא לי 0.24 מבחוץ. וכנ"ל הגובה והאורך...)

לצורך האדנית השתמשתי בשני סוגי לייסטים (קורות).
          4\4 (להלן: לייסט)
          צילום מסך 2026-03-08 193321.png

2\10 (להלן: קורה)
          צילום מסך 2026-03-08 193358.png

(בזוויות ובחלק העליון - לאסטטיקה - השתמשתי בסרגלים מעץ - פירוט בהמשך)

יש לצבוע את כל העץ בצבע לעץ שמגן מפני שמש וגשם.
          חובה 2 ידיים (2 שכבות), הייתי ממליץ פעם אחת אחרי כל החיתוכים והמידות, ופעם שניה אחרי כל ההרכבה.

תחילה בניתי מהלייסטים מבנה של האות ח' עם רגליים ארוכות.
          כלומר, שני לייסטים בגובה 0.5 שמחוברים האחד לשני בחלק הכי תחתון שלהם בלייסט באורך 0.12.
          סה"כ מידתו: רוחב 0.20 (12 סנטי' + 4 סנטי' עובי כל לייסט משני הצדדים).
          גובה 0.50
          כסדר הזה פעם שניה על מנת לקבל עוד מבנה כזה.
          27f8de72-c72c-4667-b001-f04594f7cb52-image.png

כעת ניגשים לטפל בקורות (2\10 - זוכרים, נכון?)
          10 חתיכות של 25 סנטי'.
          מחברים אותם על המבנה שיצרנו קודם.
          5 לכל מבנה.
          חתיכה אחת הכי צמודה ללמטה (היכן ששני הרגליים של ה-ח' מחוברים אחד לשני) ואז לעלות ללמעלה עם עוד חתיכה ואח"כ שוב - סה"כ 5 חתיכות.
          002e98c1-3dac-49c0-90b6-c819862cc165-image.png

כדי ליצור קו נקי ויפה לעין - יצרתי רווח שוה בין כל הקורות ע"י בורג שהונח בין הקורות בזמן ההברגה. (כלומר, הברגתי את הקורה הראשונה הכי למטה, הנחתי את החתיכה הבאה שאמורה להיות מעליה, ובין החתיכה הזו לחתיכה הקודמת תחבתי בורג (לא להבריג, רק להניח.) והצמדתי והברגתי - וחוזר חלילה בכל החתיכות.
          (המרווח הזה גורם שחתיכה הכי עליונה תציץ ותעדוף מעל הלייסט העומד בכמה סנטי' - לא נורא... ואם זה חשוב - אפשר לחשב מראש את אורך הלייסט בהתאם)

דוקטרינת החיבורים וההברגות ראויה למאמר בפני עצמו - כעת אפרט בקצרה איך החיבור נעשה.
          שימוש בברגים תואמים למידות (עובי 2 סנטי' של הקורה + 4 של הלייסט. הבורג צריך לעבור את כל הקורה ולהיכנס משמעותית ללייסט מבלי לעבור אותו).
          קדיחה מראש של חור בגודל של 1 מ"מ פחות מעובי הבורג.
          החור צריך להיות ממוקם בהתאם (במקרה שלי הקורות מחוברות ללייסט בעובי 4 סנטי', אז קדחתי את החורים במרחק 2 סנטי' מהקצה של הקורה (כדי שהברגים יהיו באמצע הלייסט) אחד בחלק העליון של הקורה ואחד בחלק התחתון)
          צילום מסך 2026-03-08 193653.png

טיפ: תיצרו לעצמכם סרגל. קחו חתיכה אחת של קורה, אפי' קטנה ממש, אפי' באורך כמה סנטימטרים, העיקר שיהיה בה גובה 10 סנטי'.
          תמדדו במדויק 2 סנטי' מהקצה. ותקדחו שני חורים, אחד בחלק העליון ואחד בחלק התחתון (גם פה יש ליצור מרחק שווה, נגיד 2 סנטי' מרחק מלמעלה ו-2 סנטי' מרחק מלמטה)
          תיצרו באותו סרגל גם חורים במרחק 4 סנטי' מהקצה - עבור הקורות אורך של האדנית (כפי שתראו בהמשך)
          זהו. כעת יש לכם מידה מדויקת בהתאמה עבור שני סוגי הקורות (אורך ורוחב), תעברו איתה על כל הקורות ותצמידו אותה לקצה ותיכנסו עם המקדחה בהתאם למרחק הנדרש.

כעת יש בידינו שני חתיכות זהות, שכל אחת מהם מורכבת מהאות ח' מלייסטים - מחופה מצד אחד בקורות 2\10

עכשיו ניגש לקורות אורך שמחברות וקושרות את שני המבנים שנוצרו קודם.
          10 חתיכות באורך מטר כל אחת, מוברגות בקו שווה לקורות רוחב שכבר הוברגו.
          שימו לב שבקורות אורך המרחק של החורים מקצה הקורה צריך להיות 4 סנטי'. היות ועובי הקורות רוחב הוא 2 סנטי' + שני סנטי' כדי שהחור יהיה באמצע הלייסט.

עכשיו נסגור את התיבה מצידה התחתון.
          (הצד התחתון הוא הצד של החיבור בין שני הלייסטים)
          שני קורות באורך 1 מטר יבצעו את העבודה בצורה טובה.
          הברגות בשני קצוות הקורות לחיבור של שני הלייסטים (הגג של ה-ח' או הרצפה של ה-ח' ההפוכה).
          ba62e7fc-23d7-4eeb-9340-20873e0bdfee-image.png

זהו.
          עכשיו בידינו מבנה של תיבה בצורה מושלמת.

חלק 2 - התאמת האדנית
          אדנית חייבת להיות מנוקזת בצורה טובה כדי למנוע ריקבון בשורשים.
          ישנם שני שיטות עיקריות לנקז אדניות מהסוג הזה.

1. חורים בתחתית האדנית - בשעת ההשקיה המים יצאו ויטפטפו ויתפשטו ע"פ כל המרחב. מדובר במים מאד מלוכלכים ומלכלכים - תתחשבו בזה.
          2. ניקוז עם צינור - יוצרים חור עגול בתחתית האדנית (או ממש בקרקעית - במקרה שהאדנית לא יושבת ממש על הריצפה אלא מוגבהת עם עמודים - לא במקרה שלנו. או בדופן הצדדית של האדנית בחלק הכי תחתון) ובחור מחברים "אטם יציאה" שמתחבר הלאה לצנרת שתעביר את הנוזלים להיכן שנרצה.
            החור חייב להיות בהתאם למידת ה"מחברים" וה"אטמים".
            ובפתח היציאה חייב להיות משהו שימנע מחצץ וחול לברוח לניקוז, אפשר לעשות את זה ע"י אטם גומי מיוחד שאוטם את כל החור ומנקבים בו חורים קטנים.

לי הכי התאים הניקוז הראשון והפשוט - חור רגיל בתחתית האדנית.
          בקצה האחורי של האדנית (זאת אומרת בקרקעית האדנית בחלק שהכי רחוק ממני ופונה לחוץ) חתכתי עם ג'קסו רצועה של 2 סנטי' כמעט לכל אורך האדנית (למעט כ-5 סנטי' מכל צד).
          נוצר לי ניקוז ברוחב 2 סנטי' לכל אורך האדנית.

היות ובאדנית יש אדמה ולחות של מים - חייבים להגן על העץ של האדנית כדי שלא ינזק מהרטיבות.
          לשם כך הלכתי לטמבוריה הקרובה וקניתי ניילון קריסטלי שקוף.
          ישנם הרבה עוביים, אין צורך בהכי עבה כי הוא לא יהיה גמיש להיכנס בנוחות לאדנית, אבל גם לא הכי דק שלא יקרע בכל תנועה לא נכונה.
          בקיצור - כמו תמיד - ממוצע...

לפני שקונים צריך לחשבן את המידה.
          לצורך הענין - אני הייתי זקוק למידה של 1.5 על 2.2 (להלן החישוב: גובה + גובה + רוחב =1.2 והוספתי קצת לרזרבה. גובה + גובה + אורך = 2 מטר והוספתי קצת לרזרבה)

מכניסים את הניילון בזהירות לתוך האדנית, ממקמים אותו בהתאמה כמה שניתן וממלאים את כולו במים.
          המים יגרמו לניילון להתיישב טוב בתוך האדנית.
          כעת מכניסים יד עם סכין - ופותחים את הפתח של הניקוז.
          במקרה שלנו חרצתי את כל אורך הניקוז שעשיתי.
          המים מתרוקנים.
          עכשיו לקחתי מהדק סיכות קיר. והידקתי את הניילון לאדנית בכמה נקודות נבחרות.
          שימו לב שיש עודפים וקיפולים בפינות של הניילון, מהדקים את הכל בצורה יפה לעץ.
          העדיפות היא להדק רק בחלק העליון של האדנית כי בחלקים התחתונים המים יכולים לחדור מהחורים של ההידוקים.
          אני לקחתי את הניילון וקיפלתי אותו לראש האדנית, כאילו הניילון גם השתפל החוצה מהאדנית והידקתי מלמעלה בראש הקורות.
          כעת לוקחים סכין יפני וחותכים את כל השאריות וה"שוונצים".

האדנית מוכנה לאיכלוס
          נשאר רק קצת אסטטיקה:
          לזוויות (כי החיתוכים והחיבורים של הקורות לא יוצאים פיקס בזוויות) אפשר לקנות סרגל זוויתי מעץ.
          צילום מסך 2026-03-08 194715.png

קיים גם במחסני עץ וגם במעט טמבוריות.
          ולחלק העליון של האדנית חיברתי סרגל מעץ ישר (לא זווית - שלבניה בלע"ז) כדי לתת סיומת יפה.
          צילום מסך 2026-03-08 194652.png

שאר המלאכה - מקומה בפורום שתילה וגינון...

עד כאן.
          אם לא הבנתם משהו.
          או שהבנתם יותר מדי...
          תכתבו לי בתגובות.
          תודה שהייתם איתי.

ז מנותק
          ז מנותק
          זוג ידיים ימניות
          כתב נערך לאחרונה על ידי

@בומבה פוסט מושקע מפורט ויפהפה!!!

תודה רבה!!!

תגובה 1 תגובה אחרונה